söndag 17 november 2013

Harlem grannar

I går tog jag en promenad cirka 30 gator upp till 138th och 139th Street för att se ett historiskt område i Harlem som heter Striver's Row.


Det är ett område bestående av två gator med vackra Brownstone hus. Husen byggdes mellan 1891-1893 för en öfre vit medelklass men vid tidpunkten då husen stod klara hade vita New York-bor övergett Harlem. Husen stod tomma en längre tid eftersom byggföretaget som ägde husen inte ville sälja till svarta.

När husen äntligen blev tillgängliga så såldes de för $8.000 styck vilket gjorde att det var de hårt arbetande och bättre bemedlade svarta familjerna som hade råd att köpa, de kallades för strivers. Där av områdets namn Striver's Row.


På vägen hem går jag de 30 gatorna ner och förbi denna sköna bönas hus, Nina Persson är väl det närmaste kändisgranne jag har här i Harlem. Hon bor nära 125th och jag på 109th Street och Madison Avenue. Det kanske inte är så att vi handlar mjölk i samma kvartersbutik, Nina verkar handla sin mjölk på Oasis Gourmet Deli, Madison Ave vid 126th Street (alla fall i videon). Men vi är nästan grannar!

2 kommentarer:

  1. Oj vilka vackra hus. Vad konstigt det måste ha varit att de stod tomma under en längre tid. Urbota dumt också.

    SvaraRadera
  2. LiseLotte, det är rätt coolt att se områden uppe i Harlem som är tjusigare än vissa delar av Upper East Side som ska vara så posh.

    SvaraRadera