tisdag 4 november 2014

Ett gott arbete


Jag var på en trevlig och god tillställning i går. Kommunikationsbyrån Oliven delade för andra året i rad ut Jan Moback-stipendiet och årets stipendiat blev i går Anna-Sofia Winroth som är chocolatier och ägare till Gefle Chocolaterie. Anna-Sofia är i grunden ingenjör men kreatören i henne drev henne vidare och för drygt femton år sedan fick hon nys om ett hemligt 100-årigt tryffelrecept som tillhörde Grand Hotell i Gävle. Eftersom hon är en handlingskraftig kvinna så köper hon hotellets festvåning för att komma åt receptet. Där började drömmen om den perfekta chokladpralinen.

Nu, femton år senare, efter många år av blod, svett och tårar och besvikelse över en smutsig och korrupt kakaoindustri så är Anna-Sofia stolt ägare till ett kakaoplantage i Dominikanska Republiken. Där har hon full kontroll över produktionen. "Min choklad innehåller inget barnarbete, miljöförstöring eller tillsatta aromer vilket är vanliga ingredienser i en chokladkaka i dag".

Anna-Sofia har retat upp jättarna inom kakaoindustrin och maffian i Dominikanska och fått smeknamnet Chokladhäxan och som hon själv säger, "jag är en finne i rumpan på dom, men jag skulle aldrig kunna jobba med en industri där en halv miljon barnarbetare och barnslavar arbetar under hemska förhållanden för att vi ska kunna äta billig choklad".

Åhlens säljer i dag Anna-Sofias Dubbelgoda chokladkakor i sitt nya hållbara koncept Skafferiet, om du inte har vägarna förbi Chocolateriet i Gävle förstås. Jag själv kommer tänka till en extra gång när jag står och väljer i chokladhyllan nästa gång på snabbköpet. 

(Jan Moback var bland annat en av grundarna till butikerna Cajsa Varg här i Stockholm och dog i cancer sommaren 2012) 

Porträttfoto: Alexander Lindström

2 kommentarer:

  1. Ja, heja dessa drivande företagare som förändrar villkoren för många. Vi älskar choklad i vår familj men det ska vara fairtrade och helst även ekologiskt. Självklart!

    SvaraRadera
  2. Annelie, visst är det imponerande med drivkraften på något man tror så mycket på. Heja Anna-Sofia!

    SvaraRadera