tisdag 26 maj 2015

Tre tankar om Mad Men

Jag såg sista avsnittet av Mad Men i söndags och förutom att det var en gripande final med ett par tårar på kinden så funderade jag vidare när eftertexten rullade.

Tanke 1. Mina ögon fastnar på affischen i Peggy Olsens arbetsrum, den som fått följa med henne i alla hennes arbetsrum under sista säsongen. Den affisch vi ser när Peggy kommer på att hon har känslor för sin kollega Stan Rizzo.

Först tänkte jag att det kunde vara en Paul Rand eller till och med en Olle Eksell när han pluggade reklam i USA 1946, men jag ser att datumet inte stämmer. Hittar affischen på nätet, på Saul Bass Poster Archive. Nu funderar jag på att skaffa ett eget exemplar.

Tanke 2. Don Draper bryter ihop på en retreat i slutet av avsnittet. Han är på Esalen i Big Sur, Kalifornien. För snart 20 år sedan hade jag en kort relation med en vilsen pojkvän. Han hade bestämt sig att ta 6 månader tjänstledigt för att hitta sig själv. Jag föreslog då att han skulle åka en månad på retreat till Esalen. Jag hade hört min vän C berätta euforiskt om Esalen som hon precis kommit hem ifrån. Pojkvännen kom till slut hem, efter tre månader, och tackade mig för att jag fanns och gjorde slut i samma andetag. Att finalavsnittet Mad Men landar i Esalen verkar ha en djupare mening enligt magasinet TIME. Flera av skådespelarna har privat varit där på retreater och troligen tittat ut över vackra Big Sur.

Tanke 3. I eftertexten lägger jag märke till att produktionsbolaget Weiner Bros har ett tarot-kort som logotyp, kortet Solen ur den så kallade Rider Waite Tarot som skapades 1910. Om man läser tolkningen till kortet står följande: Din syn på livet transformeras totalt. Du utstrålar livsglädje och vitalitet. Du involveras på ett nytt sätt i något som tidigare existerat i ditt liv. Du är inne i ett aktivt, energiskt stadium. Dina ledaregenskaper utvecklas. Du når stor framgång tack vare höga ambitioner och oförtruten ansträngning. Inga hinder är för stora för dig. Det undermedvetna förs fram i dagsljuset. Det sker en syntes av det inre och yttre livet. (ur Tarot av Thomas Jönsson)

Lite svulstig symbolik för en logotyp kan tyckas men det känns som den ligger i linje med manusförfattaren och filmproducenten Matthew Wainer och hans skapelse Mad Men. Djupare än så tänkte jag inte gå i den analysen.

1 kommentar:

  1. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

    SvaraRadera